2012年10月3日星期三

Motorer til industriel brug


Der er mange penge at spare ved at vælge de mest energieffektive motorer til industriel brug.

Lang levetid og mange driftstimer
Motorer til industriel brug har ofte en lang levetid og et meget højt antal driftstimer. Derfor kan det godt betale sig at vælge en energieffektiv motor. Sammen med vedligeholdelse og daglig drift har det stor betydning for energiforbruget.
Råd til indkøb og drift af motorer til industriel brug
  • Korrekt dimensionering
    Vælg en energieffektiv motor med en størrelse, der passer til belastningen. Det giver den bedste effektivitet. Maksimal effektivitet opnås normalt omkring 85-90 % af fuld belastning.
  • Vælg energieffektive asynkronmotorer
    Vælg altid energieffektive asynkronmotorer klasse IE2 (svarer til det tidligere EFF1) eller bedre. Se i øvrigt sparemotor.dk.
  • Brug frekvensomformere og direkte drev
    Overvej at bruge frekvensomformer og direkte drev uden gear eller remme. Man skal opfatte motoren, frekvensomformeren og transmissionen som en samlet enhed og huske, at alle 3 virkningsgrader skal ganges sammen.
  • Vedligehold motoren
    Motoren og transmissionen skal vedligeholdes efter producentens forskrifter. Det giver den længste levetid.
  • Overvej permanentmagnetmotorer (PM-motorer) med direkte drev
    Hvis belastningen er over 57 kW, og omdrejningstallet er under 750 pr. minut, bør man overveje en PM-motor med direkte drev. Så undgår man unødige tab i reduktionsgear og mangepolet asynkronmotor.
  • Overvej PM-motorer til ventilations- og pumpesystemerI ventilations- og pumpesystemer, hvor flowet konstant er under 50 % af det nominelle flow, bør man overveje at bruge PM-motorer. Denne driftsmåde er typisk for systemer med ekstra kapacitet indbygget.
  • Sørg for symmetri på tværs af faserneSørg for, at omviklede (reparerede) motorer er i perfekt symmetri på tværs af faserne. En asymmetrisk motor har meget dårlig virkningsgrad.
  • Sørg for samme spænding på alle 3 faserSørg for, at en motor, som drives direkte fra elnettet, får samme spænding på alle 3 faser. Brug eventuelt en frekvensomformer.
  • Tohastighedsmotorer er kun til systemer med få driftstimerBrug ikke tohastighedsmotorer, m.m. Systemet har meget få driftstimer pr. år. Brug hellere en frekvensomformer. Tohastighedsmotorer er altid mindre effektive i højhastighedstilstand end en tilsvarende enkelthastighedsmotor.


没有评论:

发表评论