2012年9月26日星期三

Zvolte správnou velikost frekvenčního měniče


Při stanovení potřebných dat pro frekvenční měnič pro dané zatížení, je prvním krokem stanovení zatěžovací charakteristiky. Existují čtyři způsoby, jak vypočítat potřebný výkon - výběr metody závisí na aktuálních údajích motoru.
ZÁTĚŽOVÉ CHRAKTERISTIKY

Než se určí velikost Frekvenčního měniče, je třeba se rozhodnout pro typ zátěžové charakteristiky. Důvody jsou následující:
Konstantní a kvadratický zatěžovací moment

1) Když se zvyšuje rychlost odstředivého čerpadla nebo ventilátoru, zvyšuje se potřeba příkonu kvadraticky.

2) normální provozní rozsah odstředivého čerpadla a otáček ventilátoru je v rozmezí 50-90% . Moment zatížení se zvyšuje kvadraticky s rychlostí, tedy v rozmezí asi 30-80%. Jak bylo posáno dříve, není třeba velký výkon při rozbehu pumpy nebo ventilátoru.
Tyto dva faktory se odrážejí v zatěžovací charakteristice.
Následující schéma ukazuje momentovou charakteristiku pro dva různé FM. První FM je jednu velikost menší než druhý. Zatížovací charakteristika pro centrifugalní čerpadlo byla vložena do obou diagramů. V prvním případě leží  provozní rozsah (0 až 100% v nominálnich hodnotách motoru. Protože protože pracovní oblast čerpadla normálně leží mezi 30-80%, postačí nižší hodnota pro volbu frekvenčního měniče.

Je-li zatěžovací moment konstantní, musí být motor schopen produkovat větší točivý moment než moment zatížení, protože  vyžaduje jistý přebytek pro zrychlení.

Zvýšený točivý moment o 60% během kratší doby je dostačující pro zrychlení při těžkých startech, například při provozu dopravního pásu. Tento vyšší výkon také poskytuje prostor potřebný pro náhodné použití při špičkových zatíženích. Pokud FM neumožňuje navýšení momentu, musí být zvolen tak velký FM, že moment potřebný pro akceleraci se vejde do jmenovitého moment

Zvýšený moment se využije pro zrychlení

 Když jsou určeny zatěžovací charakteristiky, existují 4 údaje o motoru pro určení výkonu FM

 

1.

Požadovaný výkon lze určit rychle a přesně pomocí proudu, který motor potřebuje.
Volba velikosti FM založená na štítkové hodnotě proudu motoru

říklad: 7,5 kW motor pro 3x400V potřebuje 14.73 A.

V souladu s technickými  daty FM, se vybere  FO, která má maximální trvalý výstupní proud větší nebo rovný 14,73 A ve stálé nebo kvadratické zatěžovací charakteristice.

UPOZORNĚNÍ! Je-li volba FM založena na výkonu (metoda 2,3,4), musí výkon uvedený v technických datech být při stejném napětí. To není nutné, pokud se velikost FM vypočítává na základě proudu. (Metoda 1), protože výstupní proud FO určuje všechna ostatní data.


2.

Velikost FM může být stanovena na základě zdánlivého výkonu motoru SM spotřebuje, a zdánlivého výkonu na výstupu FM.  (Tento výkon se vypočítá z efektivnich hodnot proudu a napětí, udává se ve VA.)

Volba FM založená na zdánlivém výkonu

Příklad: 7,5 kW motor pro 3x400V čerpá 14.73 A

V souladu s technickými  daty FM, vybírá se FM, který má maximální trvalý výstupní výkon je větší než nebo rovný 10,2 kVA při konstantní (lineární) nebo kvadratické zatěžovací charakteristice


3.

Volba FM může být také založena na výkonu na hřídeli  motoru PM.
Tato metoda není velmi přesná, protože cos Φ a účinnost h se mění se zatížením.
Příklad: zdánlivý výkon 3 kW motor s účinností h = 0,8 a cos Φ = 0,81,  se vypočítá jako:

V souladu s technickými daty FM se vybere FM, který má nepřetržitý maxial výstupní výkon který je větší než nebo rovný 4,6 kVA při konstantní nebo kvadratické zatěžovací charakteristice.


4.

Z praktických důvodů jsou výkony frekvenčních měničů ve standardní výkonové řadě pro asynchronní motory. Této podobnosti v nominálních datech jsou často používány jako kritérium výběru při volbě FM. Nicméně, to může být nevhodná volba, zvláště pokud motor nebude pracovat v nominálním plném zatížení

Volba měniče založená na standardních velikostech motoru a Frekvenčního měniče

没有评论:

发表评论